14 augusti 2012

Biltester i all ära men...

Beetle

I slutändan handlar det om hur bra du och bilen passar ihop. Vi är alla olika och gillar och ogillar olika saker. Många biltester innehåller personliga reflektioner och just du kanske inte tycker likadant. Rena fakta kan man inte säga någonting om men nästa gång du läser ett biltest så granska artikeln och bedöm hur objektiv den verkligen är. Även motorjournalister är människor och att skriva om en bil utan att blanda in egna känslor är svårare än man kan tro. Ofta uppskattar man även texten bättre om journalisten har med egna reflektioner så det gäller att vara kritisk till det man läser.

Ibland är det de små detaljerna som är avgörande, som en ful grill eller lamporna bak som man hakar upp sig på till den grad att man vill göra sig av med bilen. Jag har inte varit med om det själv men jag har sett det på nära håll. Även motsatsen är vanlig, att man älskar bilen tack vare dess design, motor eller vad som helst egentligen. Många döper även sin bil, det är inte bara män vilket man spontant kan tro, utan även kvinnor. Man ger även bilen ett pronomen och refererar till den som "han" eller "hon".

I TV-serien Knight Rider och filmen Herbie har bilarna en egen personlighet och så kan det faktiskt kännas ibland även om bilarna inte pratar. Jag tror att vi människor har ett behov av att personifiera saker som ligger oss varmt om hjärtat, eller som vi lägger ner mycket tid på.

Det är inte bara hjärnan som ligger bakom bilvalet vi gör, utan även hjärtat har varit delaktig i beslutet. Det är så vi människor fungerar och tur är väl det, för annars hade världen sett mycket tråkigare ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar