31 juli 2012

Datsun 240Z

Datsun 240Z

Det finns otroligt många intressanta bilmodeller att skriva om. Nyligen upptäckte jag en sportbil från 60-talet som väckte mitt intresse, Datsun 240Z. I Japan såldes den som Nissan Fairlady Z. Den tillverkades mellan 1969 och 1973 och blev mycket populär i USA, där Nissan under denna tid sålde bilar under märket Datsun.

Datsun 240Z hade en rak 6:a på 2,4 liter som motor. Effekten låg på 151 hk och toppfarten var 201 km/tim. Accelerationen var på den tiden mycket snabb och slog bl.a Porsche, 240Z klarade 0-100 km/h på 8 sek.

I USA fick Datsun 240Z en fyrväxlad växellåda medan det satt en femväxlad låda i bilen på alla andra marknader. De flesta av de 156 000 exemplaren som tillverkades såldes i USA. Senare tillverkades även 260Z och 280Z som är samma bilmodell med större cylindervolym. Z-modellen finns kvar än i dag, i form av Nissan 370Z.

19 juli 2012

Köra bil i Grekland

köra bil i Grekland

Jag har nyligen kört en hel del bil i Grekland och kan konstatera att det inte är som att köra bil i Sverige. Grekerna generellt är mer otåliga i trafiken, hastigheten är högre, man tar större risker och visar ingen större hänsyn till sina medtrafikanter. Alla kör självklart inte på det här sättet men enligt min erfarenhet förekommer det i stor utsträckning. Och då har det ändå blivit betydligt bättre jämfört med för 10-15 år sedan. Tänk därför efter en extra gång innan du sätter dig bakom ratten i Grekland.

På många ställen i Grekland, särskilt på turistorter och i storstäderna finns det ont om parkeringsplatser och väldigt många bilar. Därför parkerar man vanligtvis på gatan. Det kan vara mycket trångt och därför är det vanligt att parkerade bilar får sig en liten knuff. Det är svårt att hitta en bil som inte har några repor eller skråmor alls, så pass vanligt är det. Förvänta dig inte heller att den som har skadat din bil lämnar en lapp med kontaktuppgifter för det förekommer inte. Eget garage är det som gäller om man vill slippa repor.

Ni som har varit i Grekland kanske har sett att det på vissa ställen finns små miniatyrkyrkor vid vägkanten. Det är antingen någon som har dött i en bilolycka där vars anhöriga har ställt upp en miniatyrkyrka för att hedra minnet av den döde eller så kan det vara någon som har överlevt en bilolycka och ställt upp miniatyrkyrkan som tack för att man har klarat livet. Kör därför extra försiktigt på vägar där det finns många småkyrkor.

Det är även betydligt vanligare att man sätter sig bakom ratten efter ett par öl eller en ouzo i Grekland vilket försämrar olycksstatistiken. Det är inte meningen att försöka avskräcka någon från att köra bil i Grekland. Det är oftast en mycket positiv upplevelse och man ser många fina miljöer. Jag har kört bil i Grekland många gånger utan att det har hänt något. Men det skadar inte att vara extra uppmärksam.

10 juli 2012

Begagnad bil: Hyundai Elantra

Den tredje generationens Hyundai Elantra tillverkades mellan 2001 och 2006. I Sverige såldes den med två olika motoralternativ, 1,6 liter och 2,0 liter där den senare upplevs som betydligt piggare. Elantra finns som fyrdörrars sedan och femdörrars kombikupé. Bilmodellen är ganska rymlig för sin storlek.

Hur är den att köra? Enligt begköpguiden är den lättkörd med ett bra samspel mellan motor, växellåda och pedaler. Fjädringskomforten är också fin enligt samma sajt. Det som drar ner betyget är att den bullrar när man kommer upp i hastighet. Stolarna är bekväma att sitta i och benutrymmet bak är bra.

Hur är rostskyddet? Faktiskt ganska bra, balkar, motorhuv, dörrar och baklucka är rostbehandlade. Skärmkanterna bak bör man hålla koll på i förebyggande syfte.

Vanliga anmärkningar på besiktningen är strålkastare och parkeringsbroms. Andrahandsvärdet är lågt på bilmodellen, så det går att göra riktigt bra fynd på t.ex. Blocket. I Europa ersattes Elantra av nya i30 år 2007.

Jag tycker att designen på Elantra är ganska lyckad, särskilt kombikupén som är den jag föredrar. Med rätt färg och rätt fälgar skulle den se rätt grym ut!


3 juli 2012

Hyra bil utomlands

Genom att hyra en bil när man befinner sig utomlands blir man mycket friare och har större möjligheter att upptäcka intressanta platser. Vissa kanske drar sig för att hyra en bil utomlands eftersom de upplever det som krångligt ifall något skulle hända. Enligt mina erfarenheter är det varken krångligt eller svårt. Den senaste gången jag hyrde bil utomlands var i Grekland. Biluthyrningsfirman mötte upp på flygplatsen och skjutsade mig till deras kontor några km från flygplatsen där de hade alla sina bilar.

Efter att ha läst igenom och fyllt i några papper var det dags att gå ut och titta på bilen. Det var en Citroen C3 jag skulle få den här gången. Det var inte första gången jag fick en Citroen som hyrbil. Jag har inget att anmärka på när det gäller bilmodellen. Den är rymlig och bekväm för sin storlek och ganska tystgående.

Det är viktigt att du går igenom hyrbilen noga innan du kör iväg med den. Ta foton på varenda repa eller buckla och se till att uthyrningsfirman antecknar eventuella skador på bilen. När jag lämnade tillbaka den aktuella bilen hittade man nämligen några repor nedtill på fronten. Jag har ingen aning om de fanns där sedan tidigare eller om det hände medan jag hade bilen. Jag fick betala en självrisk på ca tvåtusen kr. Som tur var hade jag hyrt bilen genom en förmedlare som ersatte självrisken vid skada så i slutändan behövde jag inte betala något själv. Om du går igenom bilen noga direkt uppstår inga frågetecken vid eventuell skada.

Ett annat tips är att göra en polisanmälan på plats ifall en skada skulle inträffa och se till att få en kopia på polisrapporten. Både biluthyrningsfirman och ditt eget försäkringsbolag kräver troligen det. Det mest sannolika är att ingenting händer men det gäller ändå att vara förberedd. Glad sommar!