20 september 2011

Förarlös bil tar sig fram i storstadstrafik

Foto: Autonomos Labs

Ny teknik har skrivit om ett väldigt intressant projekt med förarlösa bilar som pågår vid Berlins fria universitet. Den 17:e september genomförde den förarlösa bilen som kallas Made in Germany en längre resa mitt i storstadstrafiken. Den hann med 46 trafikljus och 4 rondeller samt några filbyten utan att några incidenter inträffade. Den totala sträckan var ca 20 km.

Bilen är utrustad med laserscanner, radar och videokameror samt en dator som tar hand om alla beräkningar. Programvaran i datorn har utvecklats tillsammans med provanstalten Tüv Nord för att garantera att bilen kör på ett säkert sätt. Den fanns även en människa i förarsätet för säkerhets skull, men han behövde inte ingripa under tiden bilen hade hand om bilkörningen.

Prof. Raul Rojas, projektledare för projektet ser den senaste färden som en succé. Enligt honom är det fullt möjligt att låta bilar köra själva på motorväg inom 10 år. I storstadsmiljö finns det dock problem som måste lösas innan bilar självständigt kan köra i den miljön och det kan dröja upp till 30 år innan det sker.

Förarlösa bilar skulle kunna passa bra som taxi, anser Rojas. Utan förare blir det plats för ytterligare en passagerare. Se videon nedan hur det går till att beställa en förarlös taxi från en iPad:Källa: Ny teknik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar