14 juni 2012

NEVS köper SAAB

saab nevs

Igår släpptes nyheten om att NEVS (National Electric Vehicle Sweden AB) köper upp det mesta av Saab. Planen är att tillverka och sälja befintliga Saab 9-3 som enbart elbil, inte hybrid. Rättigheterna till Saab 9-5 och 9-4X ingår inte i köpet eftersom de ägs av General Motors som inte vill sälja dem. Lanseringen av Saab 9-3 som elbil är beräknad redan till årsskiftet 2013/2014 och man ser Kina som en stor marknad.

NEVS kommer även att fortsätta arbetet på den nya moduluppbyggda plattformen Phoenix, som kan användas för både småbilar och större bilar samt hybridbilar och fyrhjulsdrivna bilar med eldriven bakaxel.

Jag tycker att det är intressant att NEVS initialt satsar helt och hållet på elbilar. Det är en djärv satsning och jag hoppas verkligen att den går vägen eftersom bilbranschen måste ställa om till avgasfria alternativ så småningom.

Om satsningen lyckas eller inte avgörs till stor del av priset men också hur långt man kan köra på en laddning. Som jag ser det kan Saab 9-3 som elbil inte bli någon storsäljare om räckvidden på en laddning bara blir runt 50 km. Man måste snarare komma upp i 150-200 km för att det ska vara ett alternativ. Och då kan man ändå inte använda bilen för längre resor, om man inte stannar och laddar upp den igen.

Jag skulle vilja se att NEVS satsade på en elbil i Golf-klassen baserad på den nya plattformen Phoenix. Fokus bör ligga på att få till en så lång räckvidd som möjligt på en laddning till ett vettigt pris. Det om något kan bli en storsäljare, särskilt om staten inför en särskild bilpremie för elbilar.

1 kommentar:

  1. SAAB vägrar dö!

    Här är deras nya slogan:

    http://bit.ly/LJgEP5

    SvaraRadera