19 juli 2012

Köra bil i Grekland

köra bil i Grekland

Jag har nyligen kört en hel del bil i Grekland och kan konstatera att det inte är som att köra bil i Sverige. Grekerna generellt är mer otåliga i trafiken, hastigheten är högre, man tar större risker och visar ingen större hänsyn till sina medtrafikanter. Alla kör självklart inte på det här sättet men enligt min erfarenhet förekommer det i stor utsträckning. Och då har det ändå blivit betydligt bättre jämfört med för 10-15 år sedan. Tänk därför efter en extra gång innan du sätter dig bakom ratten i Grekland.

På många ställen i Grekland, särskilt på turistorter och i storstäderna finns det ont om parkeringsplatser och väldigt många bilar. Därför parkerar man vanligtvis på gatan. Det kan vara mycket trångt och därför är det vanligt att parkerade bilar får sig en liten knuff. Det är svårt att hitta en bil som inte har några repor eller skråmor alls, så pass vanligt är det. Förvänta dig inte heller att den som har skadat din bil lämnar en lapp med kontaktuppgifter för det förekommer inte. Eget garage är det som gäller om man vill slippa repor.

Ni som har varit i Grekland kanske har sett att det på vissa ställen finns små miniatyrkyrkor vid vägkanten. Det är antingen någon som har dött i en bilolycka där vars anhöriga har ställt upp en miniatyrkyrka för att hedra minnet av den döde eller så kan det vara någon som har överlevt en bilolycka och ställt upp miniatyrkyrkan som tack för att man har klarat livet. Kör därför extra försiktigt på vägar där det finns många småkyrkor.

Det är även betydligt vanligare att man sätter sig bakom ratten efter ett par öl eller en ouzo i Grekland vilket försämrar olycksstatistiken. Det är inte meningen att försöka avskräcka någon från att köra bil i Grekland. Det är oftast en mycket positiv upplevelse och man ser många fina miljöer. Jag har kört bil i Grekland många gånger utan att det har hänt något. Men det skadar inte att vara extra uppmärksam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar