11 januari 2012

Volvo XC60 med både elmotor och bensinmotor

Volvos nya elhybrid, som har både elmotor och bensinmotor visas just nu upp på bilmässan i Detroit  (9-22 januari 2012). Elmotorn är på 70 hästkrafter och driver bakhjulen medan den 280 hästkrafter starka bensinmotorn driver framhjulen. När man aktiverar funktionen AWD (All Wheel Drive) blir bilen fyrhjulsdriven eftersom man kopplar in både elmotorn och bensinmotorn. Den totala effekten blir då 350 hästkrafter som fördelas av den centrala styrenheten i bilen. Det är lika mycket prestanda som i en V8-motor och just därför har den XC60 som visas upp i Detroit fått beteckningen T8 på bakluckan. Även den åttastegade automatlådan i bilen är nyutvecklad.

Den fyrcylindriga och turboladdade bensinmotorn är från den kommande motorfamiljen VEA (Volvo Environmental Architecture). 

Elmotorn drivs av litiumjon-batterier på totalt 12 kWh som laddas med ett vanligt vägguttag på 230 V. En full laddning med 12 A tar 3,5 timmar enligt Volvo Personvagnar.

Det ska bli roligt att se omdömen i framtida biltester men jag tror att Volvo är på rätt väg i sitt arbete med att minska miljöpåverkan med fåcylindriga bensin- och dieselmotorer och kombinerad el- och bränsledrift.

Källa: Ny Teknik
Läs även: Auto Motor & Sport

Är du intresserad av en prenumeration på Auto Motor & Sport? Klicka här!

Videon nedan förklarar konceptet med el- och bensinmotorn:1 kommentar: